Scurt Istoric

Istorie Octombrie 28, 2014

Parohia Lungani face parte din cele cinci sate ale comunei Voinești. Este situat la cca. 23 km de orasul Iaşi, fiind așezat la aproximativ 2,5 km de comuna Voinești. Accesul se poate face pe două căi: pe DN 248A  (şoseaua Iaşi-Voinești) sau pe DN 248A (legătura cu şoseaua Bogdăneşti) pe şoseaua Bogdăneşti-Horleşti.

Hramul parohiei este cel al Sfântului Ierarh Nicolae, prăznuit în data de 6 decembrie a fiecărui an.

În decursul anilor, parohia a fost suplinită de mai mulţi preoţi printre care amintim pe părintele Dumitru Dumitriu , basarabean de origine , urmat de ginerele său , părintele Ştefan Covalciuc , ambii păstorind  pe la mijlocul secolului trecut. Apoi , menţionăm pe părintele Amanci Ştefan , fost paroh al parohiei Voinesti , urmat de părintele Curteanu Ioan Zaharia , actualmente parohul bisericii din Bogdăneşti.

Din anul 2000 , luna septembrie , filia Lungani a devenit parohie prin numirea preotului Munteanu Eduard Florin , de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Daniel , actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Prima Sfântă Liturghie săvârşiă in biserica noastra , în noua parohie , a fost în data de 22 octombrie 2000 în prezenţa unui sobor de preoţi conduşi de preacucernicul părinte Andrei Constantin , pe atunci protopop al Protopopiatului Iaşi 1 şi de o mulţime de credincioşi ai parohiei.

Dealungul celor 12 ani de pastoraţie in parohia noastra , parintele paroh ajutat de membrii Consiliului Parohial şi de alţi numeroşi enoriaşi , au înfrumuseţat biserica cu seturi noi de veşminte şi obiecte de cult , cu un prăznicar nou , un lumânărar nou , precum şi alte odoare bisericeşti.

De asemenea , în anii anteriori , biserica a fost restaurată şi i s-a dat un nou acoperiş.

Mulţumim tuturor oamenilor de bună credinţă care ne-au ajutat în buna organizare şi desfăşurare a activităţilor din parohia noastră.